Vitahilda - Hilyoga

Blijvend een beter humeur en bioritme met de Chinese klok

Alles heeft een ritme. Volgens de Traditionele Chinese Geneeskunde geldt dat ook voor je organen. De organen leven volgens een energetische klok en hebben een cyclus van eb en vloed. Zo zijn de Maag en Milt in de ochtend actief en ontbijten als een keizerin is dan wenselijk.  Twaalf uur later is het eb voor Maag en Milt en in de avond kun je beter niet meer (zo veel) eten voor blijvend meer energie en een beter humeur. Zo voorkom je ziektes en aandoeningen.

De energetische klok bepaalt jouw bioritme, je humeur en je energie voor bepaalde activiteiten. Zo zijn er tijden op een dag dat je beter kunt sporten en complexere taken kunt verrichten. En er zijn tijden waarop je het best intieme momenten met je geliefde kunt hebben en waarop je samen met familie en vrienden kunt zijn. De energie in je lijf heeft een eigen cyclus, deze wordt bepaald door het ritme van organen. De energie gaat in de loop van de dag door verschillende organen. Als je je afstemt op het ritme van je energiebanen en organen in je lijf, dan kun je op bepaalde momenten dingen wel doen of juist beter laten. Als je volgens het ritme van de energetische klok gaat leven, komt je energie in balans. Wat betekent dat? Je hebt dan veel minder last van energieschommelingen en dips op een dag. Bijkomend voordeel is dat je humeur verbetert. Klachten als hoofdpijn, dips of een behoorlijke eetbui op een bepaald moment op de dag verminderen en kunnen zelfs verdwijnen.

Balans in energiestromen

Als je het ritme van je organen gaat volgen, dan help je je gezondheid een handje. Je bioritme komt in balans en in harmonie met je organen. Volgens de Traditionele Chinese Geneeskunde hangt onze gezondheid af van een balans tussen de energiestromen in je lichaam. Stem je daarop af, dan stimuleer je het zelfgenezend vermogen van je lichaam.

Om blijvend gezond te blijven, moet je energie optimaal door je kanalen stromen. Als de energie optimaal stroomt, dan voel je je in balans en energiek en vitaal. Ziektes en aandoeningen ontstaan in de verstoringen in de energie. In de TCG noemen ze deze levensenergie Qi. In het Japans heet het Ki.  Een harmonieuze Qi-stroom ontstaat als de energie optimaal door de organen en bijbehorende energiekanalen  kan stromen. Deze energiekanalen zijn je meridianen. Je meridianen kun je zien als rivieren en de organen als meren. Deze zijn onzichtbaar voor het blote oog, maar wel voelbaar. Ze stromen vlak onder de huid. Met behulp van acupressuur/acupunctuur, Qi gong en voeding kun je op een eenvoudige en praktische manier de energie optimaal laten stromen.

Eb en vloed

De energie van de organen volgt het ritme van actie en rust. De organen hebben een eb- en vloedbeweging. Twee uur per dag is een orgaan actief en de daarbij behorende energiebaan ook. Er zijn twaalf hoofdenergiebanen. Elke orgaan is twee uur actief. Tijdens deze twee uren is het betreffende orgaan dus extra hard aan het werk (actief). Precies twaalf uur later is dit orgaan juist weer op z’n zwakst (heel rustig). Zo zijn de Longen en de longmeridiaan van 3 tot 5 uur actief in de ochtend. In de vroege ochtend kun je daarom ook het beste ademhalingsoefeningen doen. Emotionele en ontspannen activiteiten kun je het beste in de avond doen. Als je je Hart niet wilt belasten dan kun je beter van 19.00 tot 21.00 geen zware dingen als het journaal zien. Dan is de Hartbeschermer actief en met zware dingen kan je Hartschermer, het zakje om het hart dat emotionele klappen opvangt, je minder goed beschermen.  In de avond kun je beter aan Yoga, Qi gong, Salsa of andere Happy Hour-activiteiten doen. Daar kan de Hartbeschermer optimaal ontspannen en dan ondersteun je dit orgaan.   

De organen hebben dus een eb- en vloedbeweging. Als de energie optimaal stroomt de hele dag door, dan voel je je geestelijk en lichamelijk fit. Je denkt helder en ervaart geen klachten. Je zit heerlijk in je bioritme en je bent in je element. Als de energie stagneert, dan ervaar je klachten. Je krijgt bijvoorbeeld regelmatig hoofdpijn op een bepaald moment van de dag, een enorme eetbui of een behoorlijk dip.  Als je zegt dat je een ochtend- of avondmens bent, dat betekent dat eigenlijk dat je bioritme in de war is. Je energetische klok is uit zijn ritme. Je merkt dat ook aan je humeur. Je wordt bijvoorbeeld kribbig. Je kunt dan kijken welke orgaan met bijbehorende energiebaan actief is en wat er nodig is dit evenwicht te herstellen.  Als je het evenwicht in de Chinese orgaanklok herstelt , dan voel je gezond, energiek en merk je dat aan een goed humeur! Ondersteuning van je organen doe je met meridiaanstrekkingen (Qi gong) en vingerdrukmassage en het afstemmen van activiteiten. Als je de Chinese klok als leidraad gebruikt, dan verzachten en verdwijnen lichamelijke en geestelijke problemen.