Vitahilda - Hilyoga

Leven volgens de Vijf elementen voor meer energie

Hoe is het met jouw energie? Is je energiehuishouding in balans of uit evenwicht? Ben je rustig en gelijkmatig of heb je last van energieschommelingen en ben je daardoor emotioneel en mentaal uit balans?

Steeds meer mensen hebben last van stress en spanningen zonder dat ze dat misschien zelf door hebben. Vervolgens ontstaan er klachten als oververmoeidheid, burn-out en lichamelijke klachten. Dat gebeurt ook steeds meer op jongere leeftijd. Je niet goed voelen, vage klachten hebben en niet in je element zijn duidt op disbalans in je energiehuishouding. Er gaat iets mis in je energiemanagement. Als je je fit en vitaal voelt, dan bruis je van de energie.

Evenwicht in je energiehuishouding

Als je een goede energiehuishouding hebt, dan herstel je snel van moeheid en van hard werken. Maar bij velen is dat niet het geval als de balans tussen actief en passief, tussen jouzelf en de ander en tussen leuk en niet-leuk wegvalt. Dat wil zeggen: de balans tussen Yin en Yang. De harmonie tussen Yin en Yang vormen met de Vijf elementen het raamwerk voor de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG).

Evenwicht in je energiehuishouding krijg je als je afstemt op de balans tussen Yin en Yang en de Vijf elementen. De Vijf elementen zijn een belangrijk onderdeel van de Chinese geneeskunde. De Vijf elementen zijn Water, Hout, Vuur, Aarde en Metaal. Deze Vijf elementen zie je terug in de mens en de natuur. Ze komen in alles terug. De elementen zie je terug in de seizoenen en ze hebben invloed op je emoties en je lijf en het meest dominante element bepaalt zelfs je persoonlijkheid. De een is bijvoorbeeld een Vuurtype en een ander is meer een Aardetype. Een Vuurtype is enthousiast, warm en levendig en een Aardetype wil graag zorgen voor anderen.

Voedende cyclus

De Vijf elementen zijn de vijf fases, de vijf transformaties of Wu Xing. Alles volgt een cyclus. Alles ontstaat met een begin. Er volgt groei en bloei en vervalt dan komt verval. Dat is dan weer de start voor een nieuwe cyclus. Dat zie je terug in de natuur en een mensenleven.  De elementen voeden elkaar in de voedende cyclus (zie afbeelding). Hout is de basis voor Vuur. De as van het Vuur verrijkt de Aarde en in Aarde zit Metaal. Metaal is koud waardoor Water condenseert. Metaal voedt Water, omdat het een bestanddeel is in de vorm van mineralen. Water voedt Hout waardoor het groeit. Als de voedende cyclus op deze manier werkt, dan gaat het leven zijn normale gang. Naast de voedende cyclus is er ook de controlerende cyclus. Zo blust Water Vuur en kapt Metaal Hout. Iedereen heeft de Vijf elementen in zich. Als er balans is in de voedende en controlerende cyclus dan voel je je energiek en vitaal. Als er echter disbalans is, door bijvoorbeeld een stagnatie in de energiebanen (meridianen) van het element Water, dan wordt Hout niet voldoende gevoed en kan het Water het Vuur niet blussen. Hout staat voor creativiteit, nieuwe ideeën en groei en voor de lente. Als Hout niet goed gevoed is, dan kan er voorjaarsmoeheid ontstaan. Als het Vuur niet geblust wordt, dan kun je oververhit raken bij warmte en ook last krijgen van opvliegers tijdens de overgang. Er is dan een disbalans in Water en dat heeft invloed op de andere elementen.

Gezondheid verbeteren

Met Chinese gezondheidsoefeningen (Qi gong), acupressuur (vingerdrukmassage) en voeding kun je de stagnaties voorkomen, verminderen en zelfs laten verdwijnen. Hierdoor verdwijnt de disbalans en krijg je geen last van de lichamelijke en psychische klachten. Deze oude leer is heel bruikbaar in deze moderne en uitdagende tijden. Het is een holistische manier van benaderen. Niets staat alleen op zichzelf. Met de wijsheid en de praktische toepassing van de Vijf elementen kun je je gezondheid en zelfs je relaties enorm verbeteren.

2 Reacties

 1. Denise

  Super interessant!

  Antwoord
  • Hilda Bosma

   Ja heel interessant!

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant