Milt 9 is een veel gebruikt acupressuurpunt om vocht te verhelpen

Vocht is geen reguliere term in de westerse geneeskunde om een diagnose te stellen, maar wordt wel veel in de Chinese geneeskunde gebruikt. In de Traditionele Chinese Geneeskunde is vocht, ook wel damp genoemd, een factor die invloed heeft op ons lichaam en geest. Vochtigheid is een pathogene factor, naast hitte, droogte, koude en wind.

Gestagneerde energie

Damp is voor velen een minder begrijpelijk begrip. Je kunt het zien als rijden op de snelweg bij mist. Je gaat minder snel rijden. De energie is gestagneerd. Het is minder Yang. Damp is een Yin-conditie. 

Vocht/Damp heeft invloed op Milt, verbonden met het element Aarde. Dat kan zich uiten in symptomen van vermoeidheid, zwaarte in ons lichaam, mistig hoofd, lage eetlust, opgeblazen gevoel, urineweginfecties en schimmelinfecties. Dat is vooral in de nazomer en in een vochtig klimaat als de tropen.

Trage spijsvertering

Je kunt ook last hebben van damp als gevolg van je constitutie of je voeding (met name zuivel, suiker, koud eten en drinken). Wanneer de energie optimaal stroomt door de milt- en maagmeridianen en deze goed samenwerken, verloopt de spijsvertering soepel, worden water en voedingsstoffen goed opgenomen en verteert het lichaam de voedselopname goed. Wanneer deze twee organen niet in harmonie werken, dan ontstaat er ‘vocht’. Overtollig water in het systeem beweegt niet goed en je ervaart symptomen zoals oedeem, zwelling, opgeblazen gevoel, gas, diarree of constipatie, hersenmist, traagheid, moeite met urineren en pijn in de ledematen.

Krachtig acupressuurpunt

Damp kun je verdrijven door Qi gong, voeding en ook door vingerdrukmassage. Dat kan onder meer met een aantal acupressuurpunten op de Miltmeridiaan en de Maagmeridiaan. Een van de meest geliefde en veelgebruikte punten onder acupuncturisten is Milt 9. Het is het meest bekend om zijn indicatie van ‘drainage’ of het oplossen van vocht.

Het is een krachtig acupressuurpunt om thuis te gebruiken en het is vrij gemakkelijk te vinden. Dit punt aan de binnenzijde van de scheen zit net onder de knie. Het is te vinden door je knie te buigen en dan is dit punt als putje voelbaar. 

Wanneer de milt- en maagkanalen samenwerken, verloopt de spijsvertering soepel, worden water en voedingsstoffen goed opgenomen en het lichaam verteert de voedselopname goed.

Milt 9 is vaak een gevoelig punt en zal zeer gevoelig zijn wanneer je symptomen van ‘vocht’ ervaart. Het brengt het Water in de Miltenergie in balans. Het is ook het Water-punt op de Miltmeridiaan. Het is een krachtig punt voor zelfdiagnose en welzijnszorg. Dagelijkse stimulatie van Milt 9 helpt het spijsverteringsstelsel op gang te brengen. Voor een behandeling voor een soepeler spijsvertering is de combinatie van Milt 6 en Maag 36 ook fijn. Het mooie is dat je acupressuur altijd bij de hand hebt en weinig tijd kost. Een of twee minuten vingerdrukmassage is voldoende.  Milt 9 is goed te gebruiken als je last hebt van een opgezette buik en kou in de buik en een ideaal punt voor acupressuur in de nazomer, en in de tropen en wanneer er veel vocht is in de lucht, zoals een zwembad of lokaal met veel dampende kinderen. Het punt bevochtigt echter ook bij droogte, bijvoorbeeld bij brandende pijn in de knie

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant