Over VitaHilda

Ik ben Hilda Bosma, geboren en getogen in Fryslân. Mijn passies zijn Salsa Latin dans en Qi gong; de Chinese yoga. Het zijn prachtige en sierlijke bewegingsvormen waardoor ik me krachtiger, energieker, gezonder en gelukkiger voel.

Als jong meisje leerde ik van mijn moeder stijldansen. Rond mijn dertigste heb ik de Salsa echt ontdekt en ervaren hoeveel levensenergie deze vrolijke en energieke dans geeft. Vanwege de liefde voor de Cubaanse salsa heb  ik vier keer een salsadansreis naar Cuba gemaakt. Salsa is in Cuba ontstaan en ik ga graag terug naar de bron. In het voorjaar van 2019 ben ik op bachatadansreis geweest naar de Dominicaanse Republiek. Zowel in Cuba als in de Dominicaanse Repubiek kreeg ik les van professionele dansleraren.De Salsa en Bachata bracht ik naar verschillende Friese dorpen en inmiddels is er ook een online aanbod. Hiermee kun je vanachter je scherm Salsa of Bachata leren. 

 

 

Vitahilda - Hilda Bosma

Welzijn voor mij betekent:
je goed voelen, lekker in je vel zitten, in je element zijn, je gezond, veilig, vrij, energiek en gelukkig voelen.
Dit wens ik ook jou toe.

Bewegen door oosterse wijsheden

Naast latindansen heb ik een liefde voor Qi gong; de combinatie van mindfullness, meditatie en yoga. Deze vorm van bewegen zet je zelfhelend vermogen aan waardoor je je energie optimaal laat stromen en je meer in evenwicht bent. Je ervaart door de Chinese yoga emotionele, fysieke en mentale balans. 

De eerste kennismaking met de energiebanen, meridianen genoemd in  de Chinese geneeskunde, was tijdens de Yin Yoga docentenopleiding. Daarna heb ik meerdere Qi gong trainingen gedaan en de Do-in Yoga opleiding. Dit was een belangrijke basis voor inzicht in de praktische toepassingen van de Traditionele Chinese Geneeswijzen (TCG). Daar leerde ik ook de helende kracht van vingerdrukmassage (Shiatsu) waardoor je op een eenvoudige manier gezondheidsklachten kunt verzachten.

Ik was op mijn 28ste vastgelopen door een burn-out, waardoor mijn energieverhouding verstoord was. Jarenlang heb ik gezocht hoe ik mijn energie beter kon bewaken. Door salsa en andere latindansen voelde ik mij vrolijk en levendig, al had ik nog wel lichte kwalen, zoals verkoudheden. Door Yin Yoga, Qi gong en vingerdrukmassage voel ik me nu gezonder en vitaler dan ooit. Daarbij heb ik ook gewerkt aan mijn mindset door de opleidingen NLP Practioner en NLP Master Practioner en heel veel boeken en readings.  Door veel levenservaring heb ik  een proces van zelfbewustwording en persoonlijke groei doorgemaakt.

Hildansa

Hildansa docenten team

Het Hildansa-team van links naar rechts:
Debbie, Hilda en Korrrie. De foto is gemaakt tijdens de Salsa Latin Solo buitenlessen in de tuin van Paviljoen MeM in Buitenpost.

Sinds september 2014 heb ik mijn eigen latindansschool waar met heel veel plezier salsa en latin gedanst wordt door cursisten van allerlei leeftijden. De kernactiviteit is solo dansen. Je danst zonder danspartner en dat is voor veel vrouwen een uitkomst, want veel mannen vinden dansen niet zo leuk.
De danslessen heb ik uitgebreid met Qi gong, omdat deze oosterse bewegingen  veel overeenkomsten hebben met latindans.

Docenten

Sinds 2017 werk ik nauw samen met Debbie Martens-Pras. Zij is (inval)docente Salsa Latin Solo en ook docente Spaans (een mooie combinatie). Beiden hebben we een universitaire docentenopleiding.

Sinds november 2019 versterkt Korrie Taekema-Arendz het Hildansa-team. Zij is dansdocente-in-opleiding. Samen vormen we het Hildansa-team. Met veel plezier en geduld delen we onze latinpassie en we hebben het dansgeluk al vele malen zien vermenigvuldigen!

 

Hilyoga

Vitahilda - Hilda Bosma - Qi gong

Rond mijn 45ste ging mijn echte yogareis beginnen. In mijn jongere jaren had ik al wel aan  yoga en Qi gong gedaan. Ik ging verschillende soorten yoga volgen om te ervaren welke yoga het beste bij mij zou passen en ook welke manier van lesgeven mij aansprak. Vervolgens volgde ik de docentenopleidingen Hatha Yoga, Yin Yoga en Do-in Yoga en meerdere Qi gong trainingen, zoals Zang Fu Qi gong en Chi neng Qi gong. Vooral de Yin Yoga en Do-in Yoga spraken mij aan, omdat ik daar echt het zelfgenezend vermogen van mijn lijf ging ervaren en ik voor het eerst kennis maakte met de meridianen, de energiebanen in je lichaam. Ik voelde voor het eerst bewust dat emoties zijn verbonden met je organen en dat deze je zowel  gezonder als zieker kunnen maken. Zo ontstond yogapraktijk Hilyoga. 

De afgelopen jaren heb ik meerdere Qi gong trainingen gevolg, zoals Zang Fu QI gong en Chi neng Qi gong.

Zo ontstond yogapraktijk Hilyoga. 

Coaching met Hilda

Coaching Vitahilda

In je leven kun je vast lopen. Zo kreeg ik op mijn 28ste een burn-out. Dat is achteraf gezien een wake-up call geweest om beter met mijn energie en mijn grenzen om te gaan.  Ik wilde destijds geen coach hebben. Achteraf had ik dat beter wel kunnen doen. Pas later in mijn leven heb ik dit wel gedaan en daar ben ik nog steeds dankbaar voor. Coaching helpt om je leven te leiden waar jij op uit bent, passend wat jij belangrijk vindt. Vaak zijn dingen onbewust. Door coaching word je bewust van je patronen en en je gedrag. Zolang je leven soepel verloopt, dan zijn er geen problemen. Maar op bepaalde kruispunten is dat wel het geval. 

Als je fysieke, mentale en/of emotionele klachten ervaart, dan ben je uit balans. Als dat te lang duurt, dan ontwikkelen zich ernstiger klachten, zoals een burn-out of ziektes. Coaching helpt je weer in evenwicht te komen en in harmonie met je pure zelf.

Door coaching word je een krachtiger, energiekere en een vitalere versie van jezelf. Hoe heb je toegang tot je eigen kracht en energiemanagement? Hoe leid je een leven waar je gelukkiger bent, een leven waar jij op uit bent? Daar krijg je door coaching handvatten voor.

Door coaching zie en ervaar je weer nieuwe mogelijkheden voor jouw toekomst door nieuwe inzichten en persoonlijke groei. Laat me je begeleiden op jouw reis, als we samen een klik hebben. Ga voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek en neem contact met op!