Qi gong Vitahilda Hilyoga

Energieker, vitaler, kalmer en krachtiger door Qi gong

De wisseling van seizoenen of een bepaald seizoen haalt je meer uit je evenwicht dan je zou willen. Dat kan zich uiten in klachten als voorjaarsmoeheid, niet fit zijn of klachten aan je heupen en andere gewrichten, of je melancholisch voelen en (veel) verkouden zijn in de herfst of veel onrust en hitte voelen in de zomer of in andere disbalans. Je verlangt naar balans in elke seizoen, zodat je minder last hebt van lichamelijke en mentale klachten. Je wilt je alle maanden van het jaar energieker, vitaler en evenwichtiger voelen en ontspannen door het leven gaan. Je wilt graag blijvend meer energie.

Als Chinese gezondheidsoefeningen (Qi gong) nieuw voor je zijn, dan kun je het beste meteen een dagelijkse routine opzetten. Dat kan heel goed met de routines uit de betaalde Qi challenge en Elke maand Qi gong.

Wat levert Qi gong je op?

Als je regelmatig Qi gong doet, dan verhoogt je vitaliteit. Je stress en vermoeidheid verminderen en je slaap wordt rustiger en dieper.  Je gaat je emotioneel vrijer voelen en de mentale helderheid neemt toe. Je ervaart meer rust in je hoofd. Je voelt je lichaam beter en ervaart het als jouw tempel. 

Je ontwikkelt de gevoeligheid om te zien waar en hoe emoties en patronen en gebeurtenissen je raken en je leert die omzetten in levenskracht. Je gaat terug in de levenskracht, terug in de stroom van het leven. Je komt gemakkelijker in contact met de essentie van jezelf. 

Je gaat mee met de Tao, jouw pad. Go with the flow en je gaat niet meer op wilskracht. Het spaart enorm veel energie. Het willen raakt op de achtergrond, en je komt meer in een tijd van zijn, van wel-zijn! Daardoor ga je je  beter voelen en meer in balans. Je leert je gezondheid en welzijn te beïnvloeden door lichaam en geest te trainen.  

Qi-gong Hilyoga

Je voelt je energieker. Je energie wordt ook gelijkmatiger in elk seizoen. 

Qi-gong Hilyoga

Je voelt je vitaler. Je hebt minder last van lichamelijke kwalen en voelt je ook mentaal gezonder.

Qi-gong Hilyoga

Je stresslevel daalt. Je ontspant helemaal van Qi Gong. Je kalmeert je geest en je emoties komen in evenwicht.

Qi-gong Hilyoga

Je immuunsysteem krijgt een boost. Je stimuleert het zelfgenezend vermogen van je lijf. 

Qi-gong Hilyoga

Je ervaart meer balans. Je emoties komen meer in evenwicht.

Qi gong Vitahilda Hilyoga

Acupressuur

Worstel je met pijntjes, vermoeidheid en weinig energie, hoofdpijn, spijsverteringsproblemen, frequente verkoudheden of huidproblemen?  Voel je stress of angst? Ontdek dan de weldaad van vingerdrukmassage! Met vingerdrukmassage verlicht je klachten als hoofdpijn, nekpijn en rugpijn. Je versterkt je immuunsysteem en zet je zelfgenezende vermogen aan. Je geeft je energielevels een boost en reduceert je stress. 

Vingerdrukmassage wordt ook  acupressuur genoemd. Het is een eenvoudige techniek van zelfzorg. Het is acupunctuur zonder naalden. Vingerdrukmassage werkt nog beter in combinatie met Qi gong. 

Mijn aanbod

Je kunt uit verschillende opties kiezen, online of offline:

Qi gong basiscursus online 5 elementen

De online basiscursus Qi gong vijf elementen is een cursus bestaande uit lessen met video’s en e-books over Qi gong per element en video’s met qi-routines voor elk element.

Elk element is verbonden met organen.  Zo is de herfst verbonden met het metaalelement en dan hebben je longen en dikke darm meer zorg nodig. In de video’s komen specifieke Qi gong voor de meridianen en organen voor elk element aan bod. Voor  het metaalelement doen we bijvoorbeeld longoefeningen en ook acupressuur voor de longen.  Deze qi-routines zijn heel geschikt om juist in de herfst te doen. 

In de bonusles leer je de specifieke meridiaanstrekkingen volgens de Chinese orgaanklok.

Qi gong challenge Vitahilda Hilyoga

De online Qi challenge is een cursus bestaande uit 14 digitale qi-routines van circa zeven minuten.

Elk dag bevat een video met een qi-routine. Verder zitten er bonuslessen in die langer duren.

Je leert qi- routines die je ook zelf kunt doen op een rustige plek. In de natuur is ook fijn, ergens in de luwte.  

De routines zijn praktisch en eenvoudig te begrijpen. 

Je beweegt je door oosterse wijsheden vanuit je eigen woonplek.   

Qi gong elke maand Vitahilda Hilyoga

Met Elke maand Qi gong stimuleer je je zelfgenezend vermogen en je versterkt je evenwicht door eeuwenoude oosterse bewegingsvormen. Je combineert strekkingen met dynamische bewegingen en zelf-acupressuur die passen bij de maand.  Je lichaam, geest, organen, emoties en de seizoenen hangen nauw met elkaar samen.  Zo horen bij de herfst onder meer de longen, verdriet en loslaten (behorende bij het element Metaal). Deze hebben dan meer aandacht nodig. De Chinese (elementen)kalender loopt niet gelijk met jaargetijden. In Elke maand Qi gong krijg je oefeningen voor die maand. Door Qi gong en (zelf)acupressuur per maand te doen, pas je de oosterse geneeswijzen praktisch en eenvoudig toe. 

Ervaar de Oosterse gezondheidsoefeningen wekelijks te Kollum in theaterzaal de Colle. Een weldaad voor lichaam en geest.

Een oude kunst van genezing

Traditionele Chinese geneeskunde lijkt mysterieus en vreemd voor veel westerlingen, maar het begrijpen van de basisprincipes van de Chinese geneeskunde zal dit oude en duurzame systeem van geneeskunde verduidelijken. Je kunt het meenemen in jouw zelfzorg, om je beter te voelen en meer welzijn te ervaren.

De Chinese geneeskunde is een praktisch geneeskundig systeem dat al meer dan duizenden jaren resultaten oplevert. Het is veel ouder dan het Westers gezondheidssysteem dat tweehonderd jaar oud is.

Veel mensen zijn bekend met acupunctuur. Je weet waarschijnlijk dat dat iets met naalden is. Acupunctuur is een van de vijf takken van praktische beoefening van de Chinese geneeskunde.

Acupressuur hoort daar ook bij. Het valt onder acupunctuur. Het is alleen dan zonder naalden.

Vitahilda - Hilda Bosma

De Chinese geneeskunde bestaat uit vijf onderdelen:

5

Acupunctuur/acupressuur

5

Kruidengeneeskunde

5

Tui-na (massage)

5

Medische Qi Gong

5

Voedseltherapie

Onbalans

De meeste ziekten zijn chronisch van aard en beginnen zich te ontwikkelen lang voordat een diagnose is gesteld. Het lichaam ontwikkelt onevenwichtigheden (onbalansen) nog voordat de symptomen verschijnen; Als dit niet wordt gecontroleerd, zal deze onbalans zich ontwikkelen tot een ziektepatroon. Elk individu zal op unieke manieren ziektepatronen ontwikkelen, afhankelijk van hun eigen persoonlijke “zwakke schakels” als gevolg van genetica, levensstijlkeuzes en stressniveaus. Chronische ziekten manifesteren zich van nature op veel verschillende manieren naarmate ze vorderen.

Chinese geneeskunde is een zeer complex medisch systeem en het is gemakkelijk voor een oosterse arts om het onderwerp te veel uit te leggen en meer verwarring te veroorzaken. Het is duidelijk dat elk detail en elke nuance niet kan worden begrepen zonder jarenlange studie.

Basiskennis van de Chinese geneeskunde stelt je echter in staat een beter begrip te krijgen van hoe je verantwoordelijkheid kunt nemen voor je eigen gezondheid en hoe je betere levensstijlkeuzes kunt maken voor je gezondheid.

Qi gong Vitahilda Hilyoga

Het draait allemaal om balans en gematigdheid. Met Qi gong en acupressuur kun je op een toegankelijke manier de natuurlijke balans weer herstellen.

Klanten zeggen over Hilyoga:

Hilyoga

“Qi gong is een fijne, rustige manier om je te ontspannen. Het zijn prettige en toegankelijke oefeningen en houdingen. Ze hebben een rustgevend effect. Ik ben met Qi gong begonnen, omdat ik nieuwsgierig was. Vroeger heb ik ook aan yoga gedaan, maar Qi gong kende ik niet.”

Ieke Zwart

“Een aantal jaren geleden hoorde ik voor het eerst over Qi Gong, wat toen nog erg onbekend was. Het leek me heel interessant, maar er waren geen mogelijkheden om lessen te gaan volgen, gewoon omdat ze niet gegeven werden in de buurt. Wat vond ik het fijn toen Hilda met het aanbod van de 5-daagse Qi challenge kwam. Ik was meteen enthousiast en heb vervolgens ook aan de 14-daagse Qi challenge deelgenomen. Het fijne aan de oefeningen is dat je ze zo gemakkelijk in het dagelijks leven kunt integreren. Als je een aantal keren op een dag een paar minuten oefeningen doet, heb je er al baat bij. Ik merk dat ik meer energie heb en het geeft rust. De online cursus bevat oefeningen van een paar minuten, maar ook langere oefeningen. Heb je meer tijd, dan doe je de langere oefening en bij weinig tijd een kortere. Hilda is erg enthousiast en weet dat goed over te brengen in de lessen.“

Nynke

Hilda legt heel duidelijk uit. De Qi gong oefeningen zijn fijne oefeningen die bij mij al heel snel resultaat geven. De oefeningen kan eigenlijk iedereen mee kan doen. Ik heb nu drie cursussen bij haar gevolgd en ik leer iedere keer weer wat erbij. Het levert me op dat ik me geestelijk en lichamelijk goed voel. Ook de acupressuur vind ik heel fijn om te doen. Ik vind het een voordeel dat ik de oefeningen thuis kan doen op de tijd die mij schikt. In de moeilijke coronatijd heeft Qi gong en acupressuur bij Hilda me heel erg geholpen.”

Marianne Oortgiesen

“Hilda legt heel rustig en duidelijk uit waar de les over gaat en er zit een duidelijke opbouw in de les. Ook de uitleg over verschillende acupressuurpunten en meridianen (energiebanen) gaven mij inzicht in de oefeningen. Ik vond het heel leerzaam om te weten wat waarvoor dient. De Chinese orgaanklok had ik wel eens wat over gelezen, maar zo praktisch was ik er nog niet eerder mee in aanraking geweest.

Hilda neemt de tijd en bereidt haar lessen grondig en kundig voor en ik ervaar haar als luisterend zonder oordeel. Eerder meedenkend dan adviserend en dat vind ik prettig. Het heeft mijn blikveld weer verruimd en het helpt om duidingen in mijn lichaam helder te krijgen.”

Myrrthe

“Voor mijn lichamelijke ontspanning ben ik bij Hilda begonnen met yoga en daarna ben ik doorgegaan met salsales. Voor mij is een uurtje dansen een heerlijk ontspannen uitje.  Hilda is heel duidelijk en legt dingen goed uit. Je voelt dat je soepeler van haar lessen wordt. Ik kijk er elke week naar uit. Ook doe ik inmiddels Qi gong lessen bij Hilda. Een heerlijke ervaring: na dat uurtje voel ik mij heerlijk ontspannen. Ook voor mijn hoofdpijn, migraine en gespannen kaken heeft ze acupresssuurtips gegeven. Ze luistert goed en besteed tijd aan de klachten die je hebt. Ze legt tijdens de vingerdrukmassage duidelijke uit waarvoor welk punt is en je kunt de dingen uitkiezen om thuis te doen waar jijzelf het meeste baat bij hebt.”
Tineke Koonstra

Qi gong Chi Vitahilda Hilyoga

“Ik zit veel in mijn hoofd. De aanleiding voor de cursus Qi gong en acupressuur was dat ik naar meer handvatten voor ontspannen en bewustwording zocht. Voordat ik begon was ik er sceptisch over. Dat bleek in de praktijk reuze mee te vallen.  

De uitleg van Hilda erbij is erg fijn. Zo kun je zelf focussen op datgene wat voor jou aan de orde is en daarmee aan de slag gaan. Dan kun je het elke dag toepassen. Het zijn rustige en goed te volgen bewegingen die je gemakkelijk leert.  Je onthoudt dus goed wat je kunt gebruiken in je dagelijks leven. Ik ervaar de Qi gong lessen als heel fijn en rustgevend. De lessen geven mij handvatten om mijn eigen angst of andere klachten te verlichten en daardoor meer in het nu te komen. Toen ik Corona had, heb ik ook Qi gong en vingerdrukmassage toegepast en dit gaf me verlichting in de luchtwegen!” 

Anneke Kingma

“De herhalingen in de les van Hilda helpen je om je de Qi gong redelijk snel eigen te maken en het in te zetten gedurende je dag, zodat je meer in balans blijft en steviger staat.”

Else

“De aanleiding voor Qi challenge en consult was Corona. Het Corona-isolement heeft wel stevig impact op me gehad. Omdat de sociale contacten minimaal waren en door het voltijds thuis werken en de vele online meetings voelde ik me steeds meer uit balans.
Ik was nieuwsgierig naar Qi gong. De eerste (gratis) challenge deed me al meteen deugd, dus schreef ik me in voor de 14-daagse challenge. De online lessen via Zoom zijn goed opgebouwd. Het consult was goed voorbereid en heel erg afgestemd op wat ik nu nodig heb. De betrokkenheid van Hilda op mijn welzijn voelde aan als een deugddoend briesje. Ik heb een ochtendroutine op maat waarvan ik positieve effecten voel.”

Inge Weber (uit Antwerpen)