Vitahilda - Hilda Bosma acupressuur vingerdrukmassage

Van stress naar balans

80 procent van ziektes en aandoeningen zijn stress gerelateerd. Een overmaat aan stress heeft grote impact op onze vitaliteit en energie. Veel mensen zijn vermoeid en 1,3 miljoen Nederlanders heeft een burn-out. Slecht slapen, piekeren, onrust en spanning duiden op onbalans. En als er onbalans is, ervaar je sneller en meer stress. Hoe zet je de stress om in vitaliteit en energiebalans?

In deze hectische wereld ervaren veel mensen ongenoegen en spanning.  Door drukte op het werk en thuis, de combinatie van werk-privé, social media en alle andere afleidingen ervaren we vaak negatieve emoties. In de organen hopen veel gif- en afvalstoffen op en zij vormen energieblokkades. Hoe merk je dat dan?  Door ’s ochtends al moe te zijn en niet zonder koffie te kunnen. In het weekend al weer tegen de week op zien, een hoge werkdruk ervaren en prikkelbaar zijn. Je bent sneller uit je evenwicht en je ervaart kwalen als pijn in je schouder, hoofdpijn, rugpijn en ook meer ongenoegen. Je zoekt de oplossing buiten jezelf door meer koffie te drinken en pijnstillers te nemen. In de avond pak je een wijntje of bier om te ontspannen of je gaat keihard trainen. Je spendeert uren achter het beeldscherm. En je bezoekt de fysiotherapeut, huisarts of psycholoog vaker vanwege je lichamelijke en geestelijke klachten.

Hoe voel je je werkelijk van binnen? In plaats van je te richten op de buitenkant, keer je wel eens naar binnen? Hoe gaat het met je organen, zoals je Nieren, Milt, Blaas en je Hart? Hoe is het contact met je lijf? En hoe is het met je mind?

Zelfgenezende kracht

De Traditionele Chinese Geneeskunde gaat ervan uit dat lichaam en geest een zelfgenezende kracht hebben. Die doe je door naar binnen te keren en contact te maken met je levensenergie, je Qi, die door je organen en in je energiebanen, je meridianen, in je lijf stroomt. Hiermee kun je weer in balans komen en zelf verantwoordelijkheid nemen voor je gezondheid. Het maakt je zelfstandig en onafhankelijk.

De belangrijkste methode om ziekte te voorkomen is op energieniveau (Qi-niveau). De beste investering is investeren in je energie. Ziekte begint als een probleem op energieniveau. Ziekte wordt in de Traditionele Chinese Geneeskunde gezien als energiestagnaties. Te veel of te weinig energie zorgt ervoor dat een of meerdere lichaamsdelen ziek worden, en dat heeft weer als gevolg dat het hele lichaam in een gespannen toestand raakt. In de Traditionele Chinese Geneeskunde zijn body en mind één. Emoties kunnen de organen verzwakken en zelfs ziek maken. Boosheid is bijvoorbeeld verbonden met de Lever. Een overmaat aan frustratie, irritaties, ongenoegen en wrok en jaloezie kunnen de Lever schaden. De Lever is gevoelig voor stress. Dat geldt ook voor de andere organen. Het is dus van belang emotionele stress te reduceren.

Meer tijd en minder stress

Maar dat is nog niet zo eenvoudig. Mensen hebben geen tijd en hebben het veel te druk om daar iets aan te doen. Hun hele dag is volgepland met werk, kinderen, vergaderingen en andere afspraken. Maar als je je mentale, fysieke en spirituele energieniveau verbetert, dan ben je mentaal helder, fysiek fitter en emotioneel rustiger. Dus reden te meer om te werken aan die emotionele stress!

Mensen die dertig tot zestig minuten per dag in hun gezondheid willen investeren , krijgen hiervoor een tot twee uur per dag mee terug  en kunnen meer in minder tijd bereiken. Het uiteindelijke resultaat is dus dat je meer tijd hebt en dus minder stress.

Hoe kun je nu meer investeren in je energie en dus in contact komen met levensenergie? Het gaat erom dat je je spanning kunt omzetten naar levenskracht. Dat kan op verschillende manieren: met acupressuur/acupunctuur, Qi gong, klankhelende meditaties en met de innerlijke glimlach. Het je eigen maken van acupressuur, Qi gong en meditatie kost eerst tijd. Na verloop van tijd wordt het een tandenpoetsroutine en het scheelt je heel veel pijnstillers en bezoeken aan de dokter of fysiotherapeut. Je gaat ontspannen door het leven en voelt je goed.