Versterk je oerenergie met het Qi-punt (Ki-punt)! 

Volgens de Chinese geneeskunde zijn de Nieren de verblijfplaats van wilskracht. De Nieren worden de “wortel van het leven” genoemd en ondersteunen alle andere organen van het lichaam, daarom is het van vitaal belang om ze sterk te houden voor onze groei, ontwikkeling en levensduur. Je Nieren zijn je batterijen die je ook regelmatig zou moeten opladen, net zoals je mobiele telefoon. Vingerdrukmassage kan daarbij helpen door je reserves te helpen versterken. In dit artikel leer je een punt kennen dat ik al jaren gebruik. Ook tijdens andere activiteiten als dansen, wandelen en Qi gong beweeg ik vanuit dit punt. Daardoor heb je twee keer zoveel energie. Leer het eeuwenoude oosterse geheim van het Qi-punt kennen. 

Voedend en versterkend

Het Hara-punt, ook wel ki-punt of Qi-punt, ‘Poort van Oorsprong’, is een zeer voedend en versterkend punt. Dit punt is gelegen op het kanaal van het Conceptievat dat door het midden van de voorkant van het lichaam loopt, dit punt ligt circa drie duimbreedtes onder de navel. 

De naam in het Chinees is GuanYuan. Guan betekent scharnier of poort, Yuan betekent Origineel, in deze context betekent het oorspronkelijk leven, wat vertaald kan worden als de levensenergie geërfd van onze ouders. Dit punt brengt ons dus in contact met de bron van de oorspronkelijke levenskracht die we hebben geërfd. 

Dit is het punt die “de oorspronkelijke Qi (levensenergie) versterkt en de Nieren voedt”. “Als Qi bloeit, is er gezondheid, als het zwak is, is er ziekte”. Daarom is het belangrijk om de energie van het lichaam te versterken en soms om te leiden om elk gezondheidsprobleem aan te pakken. Door dit punt te stimuleren met vingerdrukmassage, heb je toegang tot de “diepste energieën van het lichaam en de bronnen van alle beweging”.  Je krijgt toegang tot je essentie.  Het Qi-punt is een zeer Yin-versterkend punt.  Het helpt bij tekorten van Yin-energie, zoals bij de overgang en burn-outs. De Yin-energie is de energie van rust en herstel.  Het punt is het ontmoetingspunt met de drie yinmeridianen Milt-, Nier-Levermeridianen en Chong Mai, een van de acht buitengewone meridianen. Chong Mai heeft vele functies. Ze draaien allemaal om het feit dat het wordt gezien als de ‘oceaan’, de ‘Zee van Bloed’, waaruit al het andere is voortgekomen en zich vervolgens heeft ontwikkeld. Het is tevens het alarmpunt voor de Dunne Darm en helpt bij aandoeningen van de Dunne Darm. 

Heel veel toepassingen

Het Qi-punt kan voor veel zaken gebruikt worden. Te veel om op te noemen.  Dat heeft er mee te maken dat het zowel  Qi (levensenergie), Yin, Yang en Bloed versterkt.  Zo helpt het de immuunfunctie van het lichaam te versterken. Bij zwakte van het lichaam kun je dit punt masseren.  

Zoals eerder vermeld versterkt het de originele Qi en Jing-essentie (oerenergie, de energie die je van je voorouders hebt meegekregen). Het versterkt en ondersteunt de Nieren, versterkt en reguleert de functionaliteit van de onderbuik en brengt overtollige Qi naar beneden. Zo helpt het tegen vermoeidheid en rugpijn, versterkt en reguleert de functionaliteit van de onderbuik. Rugpijn blijft vaak bestaan omdat de buik zwak is.  Het helpt tegen onregelmatige menstruatie, en incontinentie. Het helpt ook tegen angst- en paniekgevoelens die bijvoorbeeld  voortkomen uit slapeloosheid.  Heel fijn dus als je deze overgangsklachten ervaart.  Het is een opwarmingspunt en versterkend punt. 

Dit punt versterkt bijvoorbeeld het bloed enorm, misschien omdat het een ontmoetingspunt is (met de Nier- en Miltmeridianen) met de Levermeridiaan. Het lijkt te werken als een super Milt 6, maar met een speciale nadruk op Bloed. Dit helpt als je je verzwakt voelt door veel bloed te hebben verloren (door bijvoorbeeld zware en langere menstruaties of als je bloed hebt gegeven).    

Masseren van het Qi-punt

Je kunt liggend op je rug, met beide wijsvingers drukken. Door het masseren van dit punt versterk je je nier-energie, je laat je bloed goed doorstromen. Of gewoon een (warme) hand op dit gebied leggen, je aandacht hierheen trekken en mediteren. Doe dit minimaal een minuut! Zo versterk je je levensenergie. 

De kracht zit in je buik. In het Japans is dit punt het hara-punt. En je hara, je onderbuik is je krachtcentrum!